Bagaimana untuk Hamil – How to Get Pregnant?

Bagaimana untuk Hamil - How to Get Pregnant?
Bagaimana untuk Hamil - How to Get Pregnant?

Tips Untuk Membantu Pasangan Yang Ingin Hamil

Anda ingin hamil? Berikut ada beberapa tips yang mungkin dapat membantu anda untuk hamil.

Sebenarnya, saya menerima begitu banyak sekali pertanyaan dari rakan rakan ibu di Mengandung.com yang berbunyi; “Bagaimana saya boleh mengandung? Apakah yang perlu saya lakukan untuk mengandung?

Dan ada juga yang bertanyakan dalam bentuk yang lebih khusus iaitu, bilakah saat terbaik untuk melakukan hubungan seks (waktu subur wanita), berapa kali perlu dilakukan, posisi dan cara serta kaedah terbaik semasa hubungan seks untuk meningkatkan kemungkinan untuk hamil.

1. Waktu Terbaik Untuk Melakukan Hubungan Seksual:-

Adalah penting bagi pasangan yang inginkan zuriat mengetahui tentang masa yang sesuai untuk melakukan hubungan seks iaitu pada waktu wanita subur (masa pengeluaran telur @ ovulasi). Bila dan bagaimana untuk mengetahui waktu subur anda? Anda boleh dapatkan ovulation kit di mana2 farmasi. Ovulation kit ini boleh membantu anda menentukan bilakah masa subur anda. Anda perlu tahu bahawa telur yang matang hanya hidup 24 jam sedangkan sperma pula hidup 48 hingga 72 jam dalam tubuh wanita. Oleh itu, sekiranya anda melakukan hubungan seks sebelum saat ovulasi lebih baik berbanding selepas ovulasi.

2. Kekerapan Melakukan Hubungan Seksual:-

Ini adalah bergantung kepada setiap pasangan itu sendiri. Tidak ada angka @ fakta yang tepat yang dapat memastikan berapa kali seseorang itu harus melakukan hubungan untuk hamil. Ada wanita yang hamil hanya dengan satu kali sahaja tetapi ada juga yang memerlukan waktu yang lebih lama. Bagaimanapun yang paling penting ialah “berapa kerap” anda melakukan hubungan pada ” waktu subur”. Sebab, jika anda melakukan hubungan banyak kali pun, tetapi bukan pada masa anda (isteri) subur, potensi untuk mengandung tetap tipis atau boleh jadi langsung tidak ada.

3. Nikmati Proses Hubungan Seksual Anda:-

Daripada penelitian pakar menunjukkan bahawa ketika seorang wantia mencapai orgasme – klimaks semasa hubungan kelamin – akan membentuk suasana alkaline pada vagina yang mana sperma suka keadaan ini, berbanding keadaan normal vagina. Jika anda mencapai orgasme pada saat yang bersamaan atau sesaat sesudah pasangan anda ejakulasi maka kesempatan sperma untuk selamat sampai di servik – rahim – lebih tinggi.

4. Posisi Hubungan Seksual:-

Posisi seks yang dicadangkan berikut ini mungkin dapat meningkatkan kemungkinan terjadinya kehamilan. Posisi suami di atas adalah yang terbaik untuk anda hamil. Letakkan sebuah bantal kecil dibahagian pinggul anda, sehingga pinggul anda beristirahat untuk menampung sejumlah sperma selama 15 minit atau lebih selepas anda berdua mencapai klimaks bersama sama.

Keadaan ini akan memudahkan sperma berenang ke dalam rahim. Jangan menggunakan bantal yang besar dan terlalu tinggi, kerana ia akan menyebabkan sperma terkumpul dibelakang rahim sahaja dan ini akan menyukarkannya untuk berenang dan bergabung degnan sel telur, yang akhirnya menjadikan usaha anda sia-sia saja.

Manakala posisi seksual yang perlu dielakkan bila anda ingin hamil adalah posisi wanita di atas, duduk atau berdiri, yang akan menyebabkan sebahagian dari sperma keluar dan hanya tersisa sedikit sperma yang mencuba berenang ke arah sel telur. Hukum graviti.

5. Jangan Banyak Bergerak Setelah Melakukan Hubungan Seks:-

Tidak ada bukti yang menunjukkan bahwa jika anda tidak bergerak gerak selepas hubungan akan meningkatkan potensi untuk hamil. Karena sebenarnya sperma sudah berada di dalam servik – rahim – sesaat setelah ejakulasi. Namun adalah digalakkan agar anda memberi masa untuk sperma berenang ke servik seperti yang diterangkan sebelumnya. Anda juga diingatkan agar tidak membersihkan vagina anda dengan cairan pembersih vagina setelah melakukan hubungan seksual kerana cairan pembersih vagina adalah bersifat toksic untuk sperma.

6. Buat Para Suami:-

Para suami sebaiknya menghindari memakai seluar dalam yang terlalu ketat atau mandi air panas, ini kerana ia akan menurunkan kemungkinan kehamilan kerana proses penekanan atau panas kawasan testis (pembentuk sperma). Ini berkait dengan tabiat atau amalan kebiasaan.

7. Relaks:-

Setiap pasangan suami isteri perlu sentiasa tenang dan tabah dalam menghadapi apa jua stress @ tekanan. Ini kerana stress atau tekanan terhadap sesuatu masalah ini mampu menurunkan keupayaan untuk hamil.

8. Jaga Kesihatan Anda:-

Menjaga kesihatan adalah asas yang paling penting. Pastikan tubuh anda cukup nutrisi. Perlu diingatkan bahawa wanita yang sihat akan lebih mudah hamil daripada yang mempunyai berat badan yang berlebihan atau kurang.

Tips di atas diharapkan dapat membantu anda untuk meningkatkan kemungkinan untuk hamil. Anda perlu tahu, hanya 30% sahaja dari jumlah sperma yang bertemu dengan telur di dalam rahim akan berhasil untuk melakukan kehamilan manakala 70% lagi gagal walaupun anda telah melakukannya dengan betul. Jadi anda harus menunggu dan mencuba lagi.

Sekiranya anda telah mencubanya sehingga 1 tahun tanpa membuahkan hasil maka adalah penting untuk anda dan pasangan merujuk kepada doktor pakar untuk dapatkan rawatan dan khidmat rundingan yang terbaik.

Jodoh, rezeki dan anak adalah ketentuan dan anugerah Allah, bagaimanapun anda harus berusaha sebaik mungkin untuk meraihnya. Dr pakar adalah perunding terbaik untuk membantu anda mendapat anak.

Yang paling penting, sikap keterbukaan antara suami dan isteri untuk sama sama berfikir, berbincang dan berusaha untuk mendapatkan anak.

Rancang hubungan seksual anda, niat dengan ikhlas, berdoa kepada Allah dan ikut pesanan dan nasihat Dr. Insya Allah anda berjaya.

Kredit: www.mengandung.com

27 thoughts on “Bagaimana untuk Hamil – How to Get Pregnant?”

  1. salam dktor, sya sdh brmhtangga hmpir satu thn setenah tp msh blum brpluang utk hamil.. blhkah dktor mmberikn sya pndgn @ care2 utk hamil? apkah kaedah2 yg sesuai bg mmbolhkn sya hamil. terima ksh

    Reply
  2. salam doktor saya sudah 6 thn berumahtangga dan anak sulung berusia 5 thn tetapi sukar untuk mendapatkan zuriat yg kedua….mohon doktor beri penjelasan…dan pandangan ..

    Reply
  3. salam… saya pernah mengandung luar rahim thun 2006…. stlah berkahwin lg… hmpir setahun masih tiada tanda mengandung…. bagaimana cara untuk saya dptkan anak.. tq

    Reply
  4. Salam,

    Sy ingin mendapatkan petua untuk mudah hamil, bukan untuk sy tapi untuk adik sepupu sy. Dia telah mendirikan rumahtangga 2 tahun dan belum ada tanda2 kehamilan. Sy banyak nasihatkan dia supaya banyak bersabar, berusaha, banyakkan doa dan sentiasa berfikiran positif. Dia paling rapat dengan sy dan dia selalu luahkan perasaan sedih kerana belum hamil. Dia mendirikan rumahtangga sebelum sy berkahwin. Sy mendirikan rumahtangga selepas setahun dia berkahwin dan Alhamdulillah sy telah mendapat seorang anak perempuan. Dia telah membuat pemeriksaan doktor dan masalah yg dihadapi ialah sperma suaminya yang tidak subur.
    Harap doktor dapat berikan petua untuk sy berkongsi dengannya. Terima Kasih.

    Reply
  5. askum..
    sy nk tnya psl kehamilan..sy mempunyai seorg anak, skrg umur 2thn 3 bulan.sy teringin sgt mhu menambah cahaya mata namun masih belum berhasil..sy kerap kena penyakit kencing kotor, adakah penyakit ini yg melambatkan kehamilan?ada x petua @ cara2 yg berkesan untuk cepat hamil..
    terima kasih doktor..

    Reply
  6. saya sudah berkahwin 2thn 3bln,tetapi masih belum hamil.saya sudah jumpe doktor pakar…dan menjalani 1 pembedahan lepstrokopic..untuk membuang sis yg telah menutup saluran foppolio saya.dalam bulan 3 aritue,doktor sarankan saya hamil secara normal selepas operate.tetapi x berhasil lah juga,sekarang saya mengambil ubat clomid 1dos utk bln 5,hari 2 period sya sampai ari ke5,lepas tue ari ke 8 saya jumpe dktr buat skin dalam rahim menunjukkan telur saya tidak begitu banyak dan untuk hamil x berhasil juga,doktr menambah dos clomid 2bji sehari…sleps hari ke 2period,sampai arine sya menunggu kedatangan period sya bln 6,dalm masa yg sama saya kerp buang air kecil,buang air besar sembelit,selera makan kurang,apakah kesan ubat @sebaliknye?

    Reply
  7. salam doktor,
    saya sudah berkahwin hampir sebulan tetapi saya tidak tahu bagaimana cara betul untuk melakukan hubungan intim yang sempurna.saya teringin untuk mendapatkan zuriat.

    Reply
  8. salam, doktor, sy sdh b`kahwin slma 5bln, tp blm hamil, semasa melakukan hubungn dgn suami, didapati air mani yg msuk td, keluar semula, adakah itu penyebb sy tidak hamil dan bagaimana cara utk sy atasinya?

    t.kasih…

    Reply
  9. salam..doktor sy sgt tertekan kerana hmpir 3 thn kwen msih tiada zuriat shinggakn sy x mahu pulang ke kg sndri/suami krn mlu….mcm2 ubt dh cuba termsk urut kg..bantu lh sy…

    Reply
  10. salam,
    saya dh kawin 7 bln. sya melakukan hbungan seks 5 bln yg lpas. kitaran haid selama 4 bln seperti biasa. dan selepas itu selama sebulan saya x kedtangan haid..adakah itu tanda mengandung..mohon doktor beri penjelasan…

    Reply
  11. salam doktor

    saya telah pun berkahwin selama 2 tahun 3 bulan.masalahnya smpai sekarang saya masih bekum nampak tanda2 nak hamail..adakalanya haid saya datang tidak menentu.harap doktor dpat membantu

    Reply
  12. salam doktor

    saya telah pun berkahwin selama 2 tahun 3 bulan.masalahnya smpai sekarang saya masih belum nampak tanda2 nak hamil.adakalanya haid saya datang tidak menentu.harap doktor dpat membantu

    Reply
  13. salam, doktor, sy sdh berkahwin hampir 5bln, tp blm hamil, semasa melakukan hubungn dgn suami, didapati air mani yg msuk tadi, kadang-kadang keluar semula. Adakah itu penyebab sy tidak hamil dan bagaimana cara utk sy atasinya?

    Reply
  14. kepada semua kawan2 yg bermasalah utk hamil…
    mungkin peranakan kita tinggi @ rendah itu mesti diurut oleh bidan…
    kalau didapati x boleh juga haruslah rujuk kepada pakar sakit puan @ O & G

    Reply
  15. salam,,,doktor..saya bkahwin sudah masuk 4 tahun..masalah sekarang saya masih belum nampak tanda2 nak hamil..sya menghidap penyakit t4..adakh penyakit tersebut menyebabkan tidak dapat hamil???

    Reply
  16. Salan sejahtera, doctor! sara bkahwin dah hampir 2 tahun tapi masih belum dapat menghamil.saya pun dah jumpa banyak doctor semua katanya pasal hormon saya. lagipun period saya tidah datang masa ke masa tiap2 bulan. apabila ambil ubat baru datang.atas masalah tersebut lagi ada cara untuk mengadung. saya harap doctor bagi jawapan yang terbaik tuk saya.salam terima kasih.

    Reply
  17. salam..saya b’kahwin dah 3 thn lebih..saya belum ada tanda2 hamil lagi.Sblm bkwin saya alami masalah senggugut dan dtg haid 2 minggu..Slps kwin, saya disarankan doktr ambil asid folik smpai skrg..Masalah snggugut dah hilang tp hari ke-7 haid stiap bulan, sya mandi n hari ke-8, haid sy dtg semula tp x byk..Walaupun sya minum air masak byk tp bdn tetap panas dan rambut gugur..Selain tu, BMI saya, 19.1..Boleh x dktr tolong sy macamana mudah nk dpt anak?

    Reply
  18. Askum doktor sya ni ira sya nk tya
    Npe ek sy dh kawin 2thn 5 bulan masih
    Belum di kurnia kan ag rezeki priod sy
    Dh mula teratur ape sbb ek doktor

    Reply

Leave a Reply to tiey Cancel reply