65 thoughts on “Darwish Dawani”

 1. apa makna bagi nama ” mohd Danian Al Danish”..saya terfikir untuk menamakan bakal anak saya dengan nama ini.tapi saya tidak tahu apa maksudnya???

  Reply
 2. “Qaisara iqma Qistina”-saya nak namakan anak saya yang tidak lama lagi akan lahir ini,tapi saya tak tahu maksud nama ini sesuai atau tidak.

  Reply
 3. Saye akan melahirkan anak pertama tidak lama lagi.. Saye tak pasti same ada anak saye lelaki or perempuan tp mengikut naluri saye mengatakan anak saye perempuan.. then saye nak tanye utk beberapa maksud name
  1 . Putri Qalesya Alia
  2. Putri Qaisara Raudah
  3. Putri Qaisara Alya
  4. Putri Qurratu Alya

  Reply
 4. salam…
  klu nk ltak nama ni dkat anak bleh tak..
  ape maksud dia..
  pas tu ejaan nama ni dalam bahasa arab mula
  dgn Qhaf ke kaf…

  Reply
 5. salam..
  anak saya yg pertama nur damia qistina..no.2 ney dijangkakan lelaki..saya buntu nak namakan anak lelaki saya..nak samakan dengan kakaknya..bermula huruf “D”dan “Q”.

  Reply
 6. Darwisy bermaksud yang warak. Pada saya, Darwish atau Darwish tak ada bezanya..apa yang penting sekali ialah ejaannya dalam tulisan jawi..kerana itulah yg akan memberi maksud sebenar di dalam Islam.Contohnya nama Wati. Jika di eja wau-alif-tho-ya akan menjadi maksud yang tidak baik..berlainan pula jika tho diganti dengan huruf ta..Pada pendapat saya, tidak kira bagaimana nama anak kita di eja di dalam tulisan rumi, tapi apa yg penting, dapatkan ejaannya dalam tulisan jawi atau arab, dengan ejaan yang betul dan membawa maksud yang baik..orang-orang tua ataupun mereka yang mahir berbahasa arab adalah salah satu tempat rujukan yang baik..TQ

  Reply
 7. pembetulan: Darwish atau Darwisy tiada beza. Di dalam tulisan jawi, ejaannya ialah dal-ro-wau-syim..maksudnya yang warak..

  Reply
 8. nama anak saya MUAMMAR AIRIEL HUZAIMI yang bermaksud seorang umat manusia yang panjang umur,berpendirian tegas

  sekadar perkongsian
  tq

  Reply
 9. salam… sya akan melahirkn bln 2 ne… jd tlg bg cadangan nama anak lelaki dan perempuan… ini adalah anak pertama sya… nma suami dzulkarnain dan nama sya marini… tlg gabungkn nama kmi berdua mnjadi nama yang baik… terima kasih..

  Reply
 10. my uncle said supposedly darwisy.not darwish..
  darwisy – pious
  sound like “dar-wi-c”
  thats how it supposed according to arabic for pious

  Reply
 11. salam..
  nama anak lelaki saya nak letak nama muhammad aliff iskandar @ muhammad daniel iskandar @ muhammad alif syarifuddin @ muhammad danish syarifuddin.. tolong bagi cadangan / pandanga yer.. buntu

  Reply

Leave a Comment